Langzamer varen redt levens

Langzamer varen redt levens

Toen ik klein was, nam mijn vader me altijd mee naar de nesten van Canadese ganzen vlakbij zijn kantoor. De eieren waren net uitgekomen. Er waren geen stoepen, dus liepen we op de weg en het gras. Volgens de verkeersborden mocht je er 30 kilometer per uur rijden. Of hij nu probeerde om me extra voorzichtig te laten zijn, of dat hij het gewoon een interessant wetenschappelijk feit vond (hij is tenslotte ingenieur), hij vertelde dat deze snelheidslimieten er zijn om het risico dat mensen overlijden bij een aanrijding te verkleinen.

Sterker nog: wanneer er in voetgangersgebieden 30 kilometer per uur of minder gereden wordt, dan wordt de kans dat iemand overlijdt bij een aanrijding verkleint tot minder dan 5%! Bij een snelheid van 50, 65 of 80 kilometer per uur, is er 40, 80 en 100% kans.

De logica is simpel: langzamer rijden is veiliger, voor bestuurders én voetgangers.

Hetzelfde geldt voor walvissen.

Wanneer een schip 10 knopen of minder vaart (zo'n 18 kilometer per uur), kunnen we de kans op een dodelijke aanvaring met een schip met 80% verminderen.

De National Ocean and Atmospheric Administration (NOAA) deed onderzoek naar de snelheidsregels voor schepen. Deze regels schrijven voor dat boten van 20 meter of langer hun snelheid moeten minderen in gebieden waar walvissen aanwezig zijn. Het onderzoek toonde aan dat de kosten voor de industrie minimaal zijn en de walvissen er erg van profiteren,

In december werd een nieuwe regel aangenomen: vaartuigen moeten tussen november en april langzamer varen wanneer ze Amerikaanse havens binnenvaren, dit is de periode dat walvissen migreren van hun noordelijke leefgebied naar een zuidelijk gebied om te paren. Deze regel staat nu open voor commentaar. Het verzwakken van de maatregel zorgt ervoor dat moeders en kalfjes groot gevaar lopen.

De tegenstanders verzoeken om verdere versoepeling van de regel. Ze claimen dat het langzaam varen het navigeren in sommige gebieden lastiger maakt. Veiligheid is natuurlijk ontzettend belangrijk voor het IFAW. En toen de regel opgesteld werd, in 2008, bevatte het een uitzondering, zodat wanneer er sprake is van slechte en onveilige weersomstandigheden de schepen de snelheidslimiet mogen negeren.

Om het aantal aanvaringen te voorkomen, ligt de oplossing voor de hand: het verleggen van de vaarwegen van schepen, zodat schepen en walvissen niet in botsing komen, of langzamer varen. Deze maatregelen zijn namelijk al succesvol gebleken.

Zeelieden willen de walvissen ook helpen, net als wij. Het IFAW en anderen werken er hard aan om te zorgen dat zij hun werk goed kunnen uitvoeren en de walvissen tegelijkertijd veilig blijven. In 2012 ontiwkkelde het IFAW samen met het Stellwagen Bank National Marine Sanctuary een Whale Alert, een app voor iPads en iPhones met pop-up alerts die schepen waarschuwen dat ze een beschermd gebied invaren of dat er recent walvissen zijn gezien. Deze app is een soort virtueel verkeersbord voor schepen, het doel is om het de zeelieden makkelijker te maken om zich aan de snelheidsregels te houden.

Door op de rem te trappen voorkomen we dat deze bedreigde walvissen en hun jongen onnodige verwondingen oplopen of gedood worden. De juiste oplossing voor schip en walvis!

--AW

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Sonja Van Tichelen
Vice President Internationale Bedrijfsvoering
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime