Hulp nodig: dag 27 van de dolfijnenstrandingen

De onderstaande korte video is gemaakt door het reddingsteam van het IFAW. U kunt het werk van dit team onder meer steunen door dit blog naar  vrienden en familie te sturen.

Zoals u al van ons heeft kunnen vernemen, stranden er nog steeds ongekend grote aantallen gewone dolfijnen bij Cape Cod.

Terwijl ons reddings- en onderzoeksteam het benodigde materieel verzamelde om opnieuw bij laag water de koude, donkere stranden te gaan afzoeken, sprak Katie mij aan. Ze vroeg me om namens het hele team iedereen te bedanken voor de overweldigende steun en voor alle belangstelling vanuit de media. Ook vroeg ze me er alles aan te doen om u allemaal op de hoogte te houden.

Deze massastranding begon op 12 januari.

Vandaag is de 27e opeenvolgende dag waarop dolfijnen stranden.

De situatie tot en met gisteren (maandag 6 februari 2012) is nu:

Totale aantal gestrande dieren – 132

Totale aantal levende dieren – 54

Totale aantal met succes weer uitgezette dieren – 37

De eerste prioriteit van het team is altijd om zoveel mogelijk dieren te redden en weer uit te zetten. Daarnaast worden echter ook van elk dier waardevolle gegevens verzameld. We beoordelen de gezondheid van de gestrande dieren, dieren die we terugzetten worden gemerkt en we verrichten sectie op de dode dieren. Al deze gegevens worden gebruikt als basis voor uiteenlopend onderzoek naar zeezoogdieren en dragen bij tot meer succesvolle reddingen bij toekomstige strandingen.

Helaas duurt het enige tijd voordat de vele onderzoeken die bij deze strandingen worden uitgevoerd ook resultaten opleveren. We hebben tijd nodig om meer gegevens te verzamelen en deze te analyseren, voordat we kunnen speculeren over de mogelijke oorzaken voor deze strandingen.

Katie Moore, de leider van ons reddingsteam voor zeezoogdieren (MMRR), heeft  het Congres op de hoogte gesteld van de dolfijnenstrandingen.

Aan afgevaardigden William Keating en Ed Markey, beiden vooraanstaande congresleden en lid van de Amerikaanse weer- en klimaatorganisatie NOAA, gaf Katie de laatst bekende informatie door over de strandingen. Daarbij liet ze indrukwekkende foto’s en videobeelden zien en gaf ze een toelichting op de informatie die we verzamelen.

Redding en onderzoek zijn bij dit soort massale strandingen moeizame en kostbare activiteiten. Hoewel veel van onze reddingsactiviteiten worden gefinancierd uit bijdragen van individuele donateurs, ontvangen we ook aanzienlijke bedragen van het John H. Prescott Stranding Grant Program, een federaal subsidieprogramma dat door het Congres uit het budget dreigt te worden geschrapt. Zoals Katie al vertelde aan de Cape Cod Times: “Omdat het een relatief onbekend programma is, lijkt het voor mensen die de waarde ervan niet kennen een gemakkelijke manier om te besparen."

Zoals we al eerder hebben aangegeven, zijn strandingen in deze tijd van het jaar op de kusten van Cape Cod niet ongewoon. Het aantal dieren dat bij de strandingen is betrokken, is echter in deze tijd van het jaar nooit eerder zo groot geweest. Alleen al in de afgelopen 26 dagen ligt het aantal gestrande dolfijnen hoger dan het gemiddelde aantal strandingen in 12 maanden tijd, met als gevolg dat we nu al meer van de gereserveerde gelden hebben moeten gebruiken dan vooraf ingeschat.

Ik ben bijzonder trots op Katie en ons team van reddingswerkers, onderzoekers en wetenschappers, die 24 uur per dag in touw zijn om de gestrande dolfijnen te helpen. Ook zijn we onze donateurs enorm dankbaar. Het is mede aan hen te danken dat we dit team zo lang de strandingen voortduren, kunnen blijven inzetten.

Als u ons wilt helpen en de bijzondere inspanningen van dit team wilt steunen, dan kunt u een donatie aan ons overmaken.

Wij zouden u bijzonder dankbaar zijn.

--FO

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Hoofd Programma Noodhulp
Hoofd Programma Noodhulp
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie