Een lokale oplossing voor een wereldwijd probleem

Met de campagne ‘Adopta un caine’ toont Roemenië een moderne visie op dierenwelzijn.

~~~

Observator, een Roemeens televisiestation, stimuleert de adoptie van straathonden via de campagne ‘Adopta un caine’ (adopteer een hond). In een promotievideo laat het tv-station zien met welke uitdagingen een straathond in Roemenië dagelijks te maken heeft tijdens zijn zwerftochten door een stad, waar de meningen over straathonden sterk uiteenlopen.

In september 2013 keerde de publieke opinie zich buitengewoon fel tegen zwerfhonden, nadat een jongetje als gevolg van een aanval door honden was overleden. De publieke verontwaardiging leidde uiteindelijk tot een controversieel besluit van het Roemeens parlement om het afschieten van straathonden toe te staan. Na het zien van deze video wordt duidelijk dat de publieke opinie langzaam aan het veranderen is.

Wij beschouwen de campagne ‘Adopta un caine’ als een stap in de goede richting. Op grond van haar wereldwijde ervaring op het gebied van hondenpopulatiebeheer is het IFAW van mening dat de kortzichtige, veelal wrede, 20ste-eeuwse beheermethoden achterhaald zijn. In plaats daarvan moet naar oplossingen worden gestreefd die recht doen aan de behoeften en standpunten van alle leden van de gemeenschap, met als doel een veilige leefomgeving voor mensen en dieren.

De campagne ‘Adopta un caine’ laat zien dat er in Roemenië voorstanders zijn van deze methode. Via deze actie worden de mensen in dit land zich hopelijk bewust van de moeilijke omstandigheden van zwerfhonden en groeit de bereidheid om naar humane oplossingen te zoeken.

Het IFAW heeft veel waardering voor de inspanningen van lokale organisaties en reddingswerkers, die zich dag in dag uit inzetten voor de verbetering van het welzijn van de duizenden straathonden.

--KA

Kijk voor meer informatie over ons werk voor honden en katten op onze campagnepagina.

 

Post a comment

Deskundigen

Beleidsadviseur
Beleidsadviseur
Cora Bailey
Oprichter, Community Led Animal Welfare (CLAW)
Dr. Ian Robinson, Vicepresident en Hoofd Programma's en Internationale Operaties
Vicepresident en Hoofd Programma's en Internationale Operaties
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
Hanna Lentz Programmamedewerker / campaigner
Programmamedewerker / campaigner
Jan Hannah
Projectleider Northern Dogs
Kate Nattrass Atema, Hoofd Programma Huisdieren
Hoofd Programma Huisdieren
Veterinarian, DVM, PhD
Veterinarian, DVM, PhD
Nancy Barr, Programmaleider Animal Action Educatie
Programmaleider Animal Action Educatie
Rebecca Brimley, Programma adviseur
Programma adviseur
Projectcoördinator ‘Blijf van mijn Dier’
Hoofd Noodhulpteam