‘Dit jaar wordt dramatisch voor de olifant’

Zeven ton ivoor onderschept
vrijdag, oktober 11, 2013

In een maand tijd is er bij verschillende acties in Kenia, Vietnam en Hongkong in totaal zevenduizend kilo ivoor in beslag genomen. De olifantenslagtanden waren hoofdzakelijk bestemd voor de Chinese markt. Door de hoge prijs en de toenemende vraag worden de laatste paar jaar steeds vaker grote partijen smokkelwaar ontdekt.

In 2012 werd een recordaantal van maar liefst 35.000 olifanten gestroopt voor hun ivoor. “Met zeven ton ivoor in slechts een paar weken tijd, lijkt dit jaar voor olifanten nog dramatischer te worden. De inbeslagnames zijn natuurlijk maar het topje van de ijsberg,” zegt Rikkert Reijen, woordvoerder van IFAW Nederland. “De handel in ivoor is een zeer lucratieve bron van inkomsten voor criminele organisaties. We zien steeds vaker goed georganiseerde bendes, milities, extremisten en terroristische bewegingen die op deze manier hun activiteiten financieren. De handel vormt niet alleen een bedreiging voor het voortbestaan van het grootste levende landzoogdier, maar eveneens voor de veiligheid en stabiliteit van hele regio’s in Afrika.”

Het grootste gedeelte van het gestroopte ivoor gaat richting Azië, met name naar China. Daar is het ‘witte goud’ enorm in prijs gestegen en vindt het nog altijd gretig aftrek als statussymbool, bijvoorbeeld verwerkt in sieraden. “De controles zijn goed en de landen die het ivoor in beslag nemen verdienen een compliment. Maar om echt iets tegen deze illegale handel te doen en te voorkomen dat olifanten zinloos worden afgeslacht, is druk van de internationale gemeenschap op China onmisbaar,” aldus Reijnen.

Het IFAW werkt daarom samen met verschillende overheden aan maatregelen tegen stroperij. Ook pakken we de keten achter de handel aan in een samenwerkingsverband met INTERPOL en zijn we partner van het Clinton Global Initiative. Met de laatste is het IFAW een speciaal programma op lokaal niveau gestart om het toezicht op verschillende strategische plekken te verscherpen.

Post a comment

Mediacontact

Rikkert Reijnen
Contact phone:
070 33 55 011
Mobiele telefoon:
06 24 58 00 29
Contact email:

Deskundigen

Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Olifantendeskundige voor het IFAW
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika / Hoofd Programma Olifanten
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika / Hoofd Programma Olifanten
Rikkert Reijnen, Manager Campagnes, IFAW Netherlands
Campaigner, IFAW Nederland
Vivek Menon, regiodirecteur Zuid-Azië
Regiodirecteur Zuid-Azië