Arrestaties na ontdekking 21 luipaardklauwen

Arrestaties na ontdekking 21 luipaardklauwen
vrijdag, 25 oktober, 2013

De Indiaanse politie heeft twee mannen van 35 en 20 jaar aangehouden op verdenking van het smokkelen van 21 luipaardklauwen. Lokale opsporingsambtenaren uit Nasik in Centraal India kregen informatie binnen over een illegale partij lichaamsdelen van wilde dieren, waaronder de luipaardklauwen. 

Lucratief
Luipaarden zijn erg populair als smokkelwaar. Vooral hun vacht brengt op de illegale markt veel geld op. Luipaardbotten vinden eveneens gretig aftrek, zeker in Azië. Vermalen tot poeder geloven veel Aziaten in de heilzame werking van luipaardbot. De klauwen van het dier worden in sieraden verwerkt en doen het goed als geluksamuletten. De prijs voor lichaamsdelen van wilde dieren is in jaren niet zo hoog geweest. De illegale handel blijft ontzettend lucratief en de straffen zijn vaak niet al te hoog. Beschermde diersoorten als olifanten, neushoorns, tijgers of luipaarden worden daardoor steeds vaker onnodig slachtoffer van strooptochten. 

Complex
Het politieverhoor van de twee verdachten leidde niet alleen tot de vangst van 21 luipaardklauwen en inzicht in de complexe netwerken waar smokkelaars gebruik van maken. Ook arresteerde de politie een groep handelaren die net bezig waren lichaamsdelen van tijgers van Uttarakhand naar New Delhi te smokkelen. De bende was zeer goed georganiseerd en beschikte over veel contacten met diverse handelaren, tot aan Nepal toe. Volgens de politie zijn er aanwijzingen dat de handel dit jaar wederom is toegenomen en er van zeer complexe netwerken gebruik wordt gemaakt om aan controles te ontkomen.

De politie van India nam gisteren 21 luipaardklauwen in beslag

Alle klauwen worden zorgvuldig opgemeten en geïnventariseerd

Post a comment

Mediacontact

Rob Schaap (IFAW NL)
Contact phone:
070-3355011
Mobiele telefoon:
06-24385931
Contact email:

Deskundigen

Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie